Balvanyos, o alta tara ?

Am ajuns si la Balvanyos, impreuna cu o parte din colegii de liceu! (John, Enache, Mihaitza si familiile).
Statiunea este mica si formata din 3 pensiuni la drumul principal si inca 4 pe un drum de tara in sus.


Nimic deosebit de un sat as spune eu, dar pe  siteurile de specialitate  gasiti asa :


Statiunea este situata pe versantul sudic al muntilor Bodoc in curbura carpatilor la o altitudine de 840m-950m.Datorita calitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale si emanetilor post vulcanice prezentate sub forma de mofete, statiunea ofera oaspetilor conditiile unei vacante si peisajul atragator al muntilor din imprejurimi si excelente posibilitati pt. tratamente.
Datoritã rocilor vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apã mineralã. Multumitã compozitei lor chimice sunt remarcabile în cure de bãut, în tratamentele afectiunilor stomacale si intestinale; folosite în bãile uscate cu gaz, adicã in mofete, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si ale sistemului vascular. Aici, atât apa, cât si gazul au radioactivitate naturalã relativ mare. Linistea, aerul ozonat si bogat în ionuri negative transformã statiunea într-un El Dorado al turistilor care prefera concediul linistit la munte.
Baile Balvanyos de azi s-a format din contopirea a trei colonii de bãi care au functionat odinioarã. Cea mai veche este cea care se situeazã în pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul "pucios" se referã la mirosul urãt al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gãsesc picãturi de "vitriol" care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tãmãduirea si vindecarea proprie.
 altitudine: 840m-950m climat:moderat, tonic, stimulent temperatura : lunile de vara 25-32 :luni de iarna -5 -19 nebulozitate: redusa aer: puternic ozonat

Factori naturali de cura: ape minerale sulfuroase carbogazoase feruginoase calcice hipotome mofete

La Balvanyos se pot trata cu bune rezultate:
 afectiuni cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, insuficienta mitrala si aortica compensata, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice) afectiuni asociate (nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, boli profesionale. grota sulfatara si mofetele sunt folosite ca ''Viagra'' naturala a statiunii

Aici  nu am facut decat biciclism, plaja si sticlism datorita faptului ca Mihaitza si-a serbat ziua de nastere.
Cu bicicelta am facut diverse trasee, cum ar fi Lacul Sf. Ana - Balvanyos sau Balvanyos - Turia - Balvanyos.

La lacul Sfanta Ana este frumos. Poti inchiria barcute, face plaja si gratar !
A fost o excursie frumoasa si deosebita datorita bicicletelor!
Duminica, cand a fost mai innorat si ne pregateam sa mergem acasa am vizitat si Tinovul Mohos. O "mlastina" in care traiesc 2 specii de plante carnivore!


Poze gasici aici !

---

Niciun comentariu:

Cauta :